Burgemeester Marcouch bezoekt de huisartsenpost

Op donderdag 7 januari bezocht burgemeester van Arnhem, de heer Ahmed Marcouch de huisartsenpost van Onze Huisartsen. Met dit werkbezoek wilde de burgemeester zijn belangstelling en steun laten blijken voor triagisten, chauffeurs, huisartsen en physician assistants van de huisartsenpost die nog steeds volop geconfronteerd worden met de gevolgen van de Corona-epidemie.

Die ene patiënt met COVID-19 die rustig op zich heen kijkt en zich niet bewust lijkt van de ernst van zijn situatie. De rust is bedrieglijk: Het zuurstofgehalte in zijn bloed is extreem laag en de dienstdoende huisarts die de patiënt vanaf de huisartsenpost bezoekt, maakt zich ernstige zorgen. Met spoed brengt de chauffeur van de huisartsenpost de zuurstoffles en wordt de toediening van zuurstof gestart en de komst van de ambulance afgewacht. COVID-19 blijkt een ziektebeeld dat ineens om kan klappen: van milde symptomen plotsklaps naar een levensbedreigende situatie.

Werkbezoek
We hebben tijdens het werkbezoek inzicht gegeven in de gevolgen van de COVID-pandemie voor de huisartsenzorg, zowel overdag als in de avond-, nacht- en weekenduren. In de eerste golf was er sprake van grote ongerustheid en veel onbekendheid over Corona bij patiënten. Het geven van uitleg en/of geruststelling vraagt meer tijd aan de telefoon, en ook het aantal patiënten dat belt naar de post neemt aanvankelijk sterk toe.

In de huidige fase van de epidemie zijn er juist meer zorgen over patiënten die zich niet melden met klachten. Het uitstellen van noodzakelijke zorg kan een risico vormen voor de patiënt. Veel van de vragen kunnen telefonisch worden afgehandeld en we benadrukken dan ook dat het belangrijk is dat de patiënten wel nog steeds contact opneemt met de huisarts. En als het een vraag is die niet kan wachten tot de volgende dag, kan de patiënt contact opnemen met de huisartsenpost.

Waardering

De burgemeester heeft via social media laten blijken de huisartsenzorg sterk te waarderen: “Ik kwam thuis met een slecht bericht en een goed bericht, na mijn bezoek aan ‘Onze Huisartsen’. Corona hakt erin daar; wat een grillige ziekte - het is maar net welk spoor dat vreemde virus door een lichaam trekt. Het goede nieuws is dat wij altijd terecht kunnen bij de huisarts. Altijd – bij de praktijk of bij post.”

Klik op onderstaande button voor het volledige bericht van Burgemeester Marcouch.

LinkedIn