Honderden patiƫnten niet meer naar eerste hulp Rijnstate

Honderden patiënten die zich ’s avonds en in de weekeinden bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem melden komen niet meer terecht bij een arts van de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). 

Bron: De Gelderlander, 27-05-2019

Zij worden sinds vier maanden gezien en indien nodig behandeld door een huisarts of een van zijn ondersteuners. 
De verhuizing van de Huisartsenpost Arnhem-Noord (HAP) naar ziekenhuis Rijnstate in de tweede helft van januari dit jaar heeft tot gevolg gehad dat per maand 300 tot 400 patiënten direct bij de huisarts terechtkomen. ,,En niet zoals voor die tijd bij een spoedarts van de SEH”, zegt Eric Scheppink, directeur van huisartsenorganisatie Onze Huisartsen.

Zorg op juiste plek
Hij maakte dit enkele dagen geleden bekend toen de verhuizing van de HAP naar Rijnstate officieel werd gevierd. Volgens Scheppink is het goed dat steeds meer patiënten de zorg op de juiste plek krijgen. Slechts een kwart van de patiënten die zich zonder afspraak bij de gezamenlijke balie van de HAP en SEH melden, komt nog in het ziekenhuis terecht. Dat gaat ten koste van het eigen risico van de patiënt. 
,,Maar de overigen blijven daarvan gevrijwaard. In die gevallen handelt de huisarts het een deur verder af.”
Patiënten die niet eerst telefonisch een afspraak maken, worden bij de HAP gezien door een triagist. Die bepaalt of een patiënt thuishoort bij een huisarts of bij de SEH. De HAP heeft zestien triagistes opgeleid. 

‘Blij met de cijfers’
Scheppink is net als Rijnstate blij met de cijfers. Maar hij hoopt wel dat het aantal ‘spontane binnenlopers’ minder wordt. Hij adviseert patiënten die buiten kantoortijden zorg nodig hebben eerst te bellen met de Huisartsenpost. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt en kan de patiënt zich bij de balie in het ziekenhuis melden. Tevreden is Scheppink ook over de introductie van de PA’ers. Dat zijn mensen die zelfstandig veel taken van een huisarts zelf kunnen afhandelen. 

,,Zij ontlasten de dokters. Hen zetten wij structureel in op de huisartsenpost. Op die manier willen wij voorkomen dat de werkdruk als gevolg van de komst van meer patiënten toeneemt voor de huisartsen.”

 

"Het was een grote wens van ons en de verzeke­raars om de huisartsen­post dichtbij een SEH te hebben."

Nieuwe situatie
Jarenlang was de Huisartsenpost Arnhem-Noord gehuisvest in het voormalige Ziekenhuis Velp. Maar enkele maanden geleden is de HAP samen met Dienstapotheek Arnhem verhuisd naar Rijnstate. 

Scheppink is blij met de nieuwe situatie. ,,Het was een grote wens van ons en de verzekeraars om de huisartsenpost dichtbij een SEH te hebben. Onze artsen kunnen straks makkelijker overleggen met SEH-artsen, je kunt kennis aan elkaar overdragen en je kunt nu een foto laten maken terwijl de patiënt in handen van de huisarts blijft. Dat scheelt hem zijn eigen risico.’’

Veel mensen nemen nu ook al contact op met de centrale meldkamer van de HAP’s in Arnhem-Zuid en Zevenaar. Jaarlijks gaat het om 110.000 telefoontjes. Volgens Scheppink is in de helft van de gevallen telefonisch advies voldoende.