Ook na verhuizing blijft eerst bellen het regime bij Huisartsenpost Arnhem-Noord

Onder het motto ‘de juiste zorg op de juiste plek’ worden de Huisartsenpost Arnhem-Noord en de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis Rijnstate buren van elkaar met een gezamenlijke wachtruimte en ontvangstbalie. Maar ook als de Huisartsenpost Arnhem-Noord (HAP) straks een eigen plek krijgt pal naast de Spoedeisende Hulp (SEH) in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem moeten patiënten eerst bellen.

Berrie van Helden, De Gelderlander,29 nov. 2018.

Buikpijn

De SEH is weliswaar dag en nacht geopend, maar het is niet de bedoeling dat patiënten voor de huisartsenpost er na vijf uur ’s middags of in het weekeinde binnenlopen met een snee in de vinger, buikpijn of een pijnlijke enkel.

Binnenkort komt de huisartsenorganisatie Onze Huisartsen met een regionale publiciteitscampagne om dit iedereen op het hart te drukken. "Dat is noodzaak”, zegt algemeen directeur Eric Scheppink van Onze Huisartsen, de organisatie die op 21 januari de post in Rijnstate opent.

"Maar we hebben natuurlijk wel iets geregeld voor patiënten die zich onaangekondigd melden. Zij krijgen eerst een gesprek met een medewerkster die bepaalt of de patiënt door een huisarts wordt gezien of naar de SEH wordt doorverwezen.”

Gratis koffie

Achter de ingang van de Spoedeisende Hulp wordt hard gewerkt aan de komst van de Huisartsenpost Arnhem-Noord (HAP). Er komt één gezamenlijke wachtruimte met zeventig stoelen, met gratis koffie en ook de balie voor de dienstapotheek. "Alles ineen”, zegt Hans Schoo, lid van de raad van bestuur van Rijnstate. Tot voor kort beschikten beide partijen over een kleine wachtkamer met een handvol stoelen.

Foto

Scheppink van Onze Huisartsen is blij. "Het was een grote wens van ons en de verzekeraars om de huisartsenpost dichtbij een SEH te hebben. Onze artsen kunnen straks makkelijker overleggen met SEH-artsen, je kunt kennis aan elkaar overdragen en je kunt nu een foto laten maken terwijl de patiënt in handen van de huisarts blijft. Dat scheelt hem zijn eigen risico. In de huidige situatie stuur je een patiënt naar Rijnstate en draag je hem over aan het ziekenhuis. Dat gaat ten koste van de eigen bijdrage van de patiënt.”

Ambulanceritten

Een ander voordeel is een vermindering van het aantal ambulanceritten. Jaarlijks rijden ziekenwagens 350 ritten van Rijnstate Velp naar Rijnstate in Arnhem. Via het eigen risico betaalt een patiënt daar nog tot en met 20 januari voor.

Een spontaan bezoek aan de SEH merkt een patiënt door middel van de eigen bijdrage ook in diens portemonnee. Op jaarbasis melden zich 45.000 patiënten onaangekondigd bij de SEH. Onder hen 6.000 personen die in de avonduren, ’s nachts of in het weekeinde binnen komen lopen.

Koorts

4.000 van hen kunnen volgens Schoo prima door een huisarts worden geholpen. ,"Vaak hoeft een patiënt niet bij ons te zijn. Een huisarts is bijvoorbeeld prima in staat te beoordelen wat er moet gebeuren als een kind moet braken en koorts heeft”, zegt Schoo.

Veel mensen nemen nu ook al contact op met op de centrale meldkamer van de HAP’s in Arnhem-Zuid, Zevenaar en nu nog Velp. Jaarlijks gaat het om 110.000 telefoontjes. Volgens Scheppink is in de helft van het aantal gevallen telefonisch advies voldoende.