De winter brengt kou, sneeuw én de griep

  05 oktober 2022 -  Algemeen, Gezondheidstips

Als de ‘r’ in de maand zit, weet iedereen hoe laat het is. Het griepseizoen komt eraan. In de koude maanden hoor je veel meer gesnotter en gehoest om je heen dan in de zomer. 

Waarom slaat de griep toe in de winter? 

Meestal wordt ons land overspoeld met de griep in oktober. Als de blaadjes van de bomen vallen. De hoogste piek ligt ergens tussen december en februari. In april zien we dat de griep weer verdwijnt. Mensen denken nog wel eens dat je ziek wordt van de kou, maar de kou maakt je niet ziek. Dat doet het griepvirus.

Kou is waar het virus van houdt 

De meeste infectieziekten die we kennen zijn seizoensziekten. Bij griep heeft het vooral te maken met de temperatuur en luchtvochtigheid. Wanneer de lucht koel en droog is blijven de virusdeeltjes langer in de lucht. Koude lucht bevat namelijk minder vocht dan warme. Hierdoor verdampen de uitgeademde waterdruppels waardoor ze lang blijven zweven. Zo vliegen ze gemakkelijk over naar de volgende persoon.

Een griepvirus verspreidt zich ook gemakkelijker als veel mensen dicht bij elkaar zijn. Denk aan het openbaar vervoer of op scholen. De ramen blijven dicht door de kou en de verwarming zorgt voor een droge lucht. Dit zijn voor de griep ideale omstandigheden om zich te verspreiden.

Gratis griepprik in het najaar 

Sommige mensen kunnen gratis een griepprik halen bij de huisarts. Deze mensen hebben een verhoogd risico op complicaties als zij griep krijgen.  

Mensen die in aanmerking komen voor de gratis griepprik krijgen in het najaar een uitnodiging van de huisarts.

Tips tijdens de griepperiode 

Eet gezond, beweeg voldoende en slaap genoeg. Zorg dat je genoeg vitamine C en D binnenkrijgt want deze helpen je afweersysteem.

  • Vermijd grootschalige evenementen en slecht geventileerde ruimtes waar veel mensen dicht bij elkaar zijn
  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Nies en hoest in de binnenkant van uw elleboog
  • Raak zo min mogelijk neus en mond aan
  • Blijf thuis met klachten
  • Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten of lucht elke dag minstens tien minuten