Onze Huisartsen voor zorgprofessionals

MRI-scan kan borstkanker in dicht weefsel opsporen

Bij vrouwen met zeer dicht borstweefsel kan een aanvullende MRI-scan bovenop de gangbare mammografie borstkanker eerder opsporen. Van elke duizend vrouwen met dicht borstweefsel bleken er zeventien borstkanker te hebben die bij de gewone screening met een röntgenfoto nog niet te zien was. Dat wijst een grootschalig Nederlands onderzoek uit dat woensdag verscheen in The New England Journal of Medicine.

Bron: Niki Korteweg,  NRC, 28 november 2019

Bevolkingsonderzoek

Van alle vrouwen boven de vijftig jaar die meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek naar borstkanker, heeft 8 procent zeer dicht borstweefsel – pakweg 80.000 van de vrouwen die per jaar gescreend worden. Hun borsten bevatten meer klier- en bindweefsel, en minder vetweefsel dan gewoonlijk. Zij hebben gemiddeld twee keer zo veel kans op borstkanker, maar juist bij hen zijn tumoren lastiger te zien op röntgenfoto’s: zowel het dichte weefsel als de tumoren zijn daarop wit.

In de Verenigde Staten zijn artsen sinds dit jaar verplicht om vrouwen met dicht borstweefsel daarover te informeren. In Nederland wordt er nog niet gekeken of een vrouw heel dicht borstweefsel heeft.