Onze Huisartsen voor zorgprofessionals

Ondervoeding in beeld

In januari is er een ouderenzorgscholing geweest over ondervoeding, mondzorg en incontinentie. Drie onderbelichte onderwerpen bij ouderen. Deze scholing is gegeven door Gerda Wilhelm (diëtist), Liza van Loo (mondhygiëniste) en Berlinda Mooi (continentieverpleegkundige Rijnstate). Ondervoeding is tijdens deze Coronacrisis een onderwerp dat we extra onder de aandacht willen brengen.

Ondervoeding bij ouderen tijdens de coronacrisis
Onder normale omstandigheden is 15 tot 20 procent van de thuiswonende ouderen boven de zeventig jaar ondervoed. Van de ouderen die thuiszorg krijgen is dat volgens de diëtisten zelfs 30 tot 40 procent. Angsten en eenzaamheid maken het eetpatroon er over het algemeen niet beter op. Bij ondervoeding is er sprake van verlies van lichaamsgewicht en spiermassa. Hierdoor daalt onder andere de weerstand, wordt het risico op vallen verhoogd, verminderd de zelfredzaamheid en ervaren ouderen een verminderde kwaliteit van leven.

Flyer: herkennen ondervoeding
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten ontwikkelde een speciale flyer waarin je meer leest over het herkennen van ondervoeding en wat je vervolgens kunt doen. Daarnaast ontwikkelde de NVD samen met onder meer het Voedingscentrum de website Goedgevoedouderworden.nl. Daarop staan tests, adviezen, recepten en praktische instructies voor zorgverleners.

Klik op de onderstaande button voor de flyer: 
Wat is ondervoeding?

Screenen van ondervoeding
Op de website van Onze Huisartsen staat het zorgprogramma ouderenzorg hier komt ondervoeding en screening ook aan bod.

Het stappenplan van de Snaq65+staat hier ook stap voor stap beschreven.

Tijdens de scholing over ondervoeding kwam de Nutri App Pro aan de orde, een handige app waarin de Snaq 65+ verwerkt is en waarmee de resultaten meteen kunnen worden doorgestuurd naar een zorgverlener.

Google Play Store
Apple Store