Onze Huisartsen voor zorgprofessionals

Met scholingen samen vooruit

Maike van Zellingen is sinds maart 2017 scholingscoördinator bij Onze Huisartsen BV. Ze coördineert de scholing voor alle werkmaatschappijen. Maike ging voortvarend aan de slag met als resultaten onder andere een nieuwe website en het werkdocument ‘the Learning Experience’.

Scholingstak Onze Huisartsen

Maike: “Onze Huisartsen heeft in 2017 een start gemaakt met na te denken over en werken aan een eigen scholingstak. Huisartsen kunnen daar aankloppen met eigen vragen en voor verplichte scholingen. De voorlopige werktitel is ‘the Learning Experience’.”

Differentiatie

Binnen ‘the Learning Experience’ komt er een inhoudelijke commissie waarin alle werkmaatschappijen zijn vertegenwoordigd en alles samenkomt. Maike: “We bekijken het gehele scholingsplan, stemmen af, passen aan en komen zo samen vooruit. Opleidingen organiseren we in een driejaarlijkse cyclus waarbinnen ruimte is voor vaste opleidingen, variatie en differentiatie. Ik wil dat mensen geboeid zijn en na een opleiding enthousiast en geïnformeerd naar hun praktijk teruggaan. Doktersassistenten vormen een nieuwe doelgroep. Daar heb je als patiënt het eerste contact mee, telefonisch of aan de balie.” Maike was niet eerder werkzaam in de zorg. Dat laatste ervaart ze zelf als een voordeel. “Doordat ik hier blanco binnen kwam, heb ik de eerste maanden veel goede praktijkvoorbeelden in het land bezocht. Hoe geven ze daar een opleidingstak vorm? Zo kon ik me goed en snel in het veld verdiepen en direct aan de slag met dingen waarvan ik dacht dat ze hier zouden werken.”

Van, voor en door huisartsen

Met als eerste tastbare resultaat een nieuwe website. Maike: ”Toen ik hier kwam, zat er geen structuur in de opleidingen; iedereen deed alles zelf. Nu is er een moderne website waar alle scholingen staan en mensen zich digitaal kunnen aanmelden.” Maike blikt terug, maar kijkt ook vooruit. “We willen opleidingen planmatig gaan aanbieden. En samen. Ik wil geen eilandjes binnen de organisatie meer. De ondertitel van ‘the Learning Experience’ is niet voor niets ‘van, voor en door huisartsen’. Het liefst zou ik zien dat huisartsen die een specialisatie hebben gekozen, opleidingen op dat thema mee gaan ontwikkelen. Als we al die kennis in huis hebben, moeten we die ook echt gaan gebruiken.”

 

Maike van Zellingen, scholingscoördinator