Onze Huisartsen voor zorgprofessionals

WDH: Een avond om nooit te vergeten

Omschrijving
De diagnose dementie stellen we niet vaak. En misschien ook niet graag. Het heeft nogal wat impact op de patiënt en zijn naasten. En wat heb ik vervolgens te bieden, want er is immers geen behandeling voor? Dementie is een grote diagnose op basis van klinische criteria.
Hoe stel je die diagnose? Is voor het stellen van de diagnose een verwijzing naar de 2e lijn nodig? Of kan ik dit ook dichter bij huis organiseren voor de patiënt?

In het eerste deel van de avond gaat het over de dilemma's rondom het stellen van de diagnose en het belang van samenwerking in de 1e lijn. Huisarts en senior onderzoeker Marieke Perry neemt u aan de hand van casuïstiek mee in dit gehele proces. Geriater Robin Planting zal de betekenis van de 2e lijn in deze toelichten.

Het tweede deel van de avond gaat verder met het onderwerp voorkomen van crisis en mantelzorgoverbelasting. Hoe ontstaat een crisissituatie en hoe dit te voorkomen? Een crisis is soms onvermijdelijk, maar hoe kun je je hier de patiënt en zijn naasten het beste op voorbereiden? Welke hulp zet je in en hoe? Allemaal vragen waar Nettie Lensink kaderarts ouderen/SOG en Melissa Verhoeff Casemanager dementie antwoord op proberen te geven.

Tijdens deze avond zal er voldoende gelegenheid zijn vragen te stellen. Ter voorbereiding op deze avond ontvangt u een informatieblad, padlet. Deze zullen we tijdens de scholing verder aanvullen en u naderhand toezenden als naslag van deze boeiende nascholing.

Evt. cursusmateriaal is bij de prijs inbegrepen.
Leerdoelen
- weet u waarom het stellen van de diagnose dementie in een vroeg stadium belangrijk is?
- kent u verschillen de vormen van dementie?
- weet u wat u nodig heeft om de diagnose dementie te stellen?
- weet u welke zorgverleners u kunt inzetten en wanneer?
- weet u wat u kunt doen om crisissituaties en overbelasting van mantelzorgers te voorkomen?
Programma
19.00-19.30 uur Digitale inloop
19.30-21.00 uur Online scholing
21.00 uur Einde scholing