E-learning Overgewicht en Obesitas

Omschrijving
Overgewicht en obesitas zijn een groeiend probleem in de Nederlandse bevolking, en dus in de huisartsenpraktijk. Op uw spreekuur ziet u dagelijks meerdere patiënten met overgewicht. Soms in het kader van een andere klacht, en speelt het overgewicht een rol, soms vanwege een klacht waarbij overgewicht geen rol speelt en soms vanwege het overgewicht zelf.
Obesitas is een complexe aangelegenheid. Het is niet simpelweg een kwestie van te veel eten en te weinig bewegen. Vaak zijn er bijdragende factoren die het overgewicht onderhouden en/of zijn er onderliggende oorzaken die obesitas veroorzaken. Hier aandacht aan besteden kan leiden tot andere behandelstrategieën, betere randvoorwaarden voor het starten van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) en een vermindering van sociale stigma van obesitas.
Deze e-learning dient hiervoor ter ondersteuning van de huisarts, enerzijds door vergroting van uw inhoudelijke kennis, anderzijds door het geven van praktische tips en handvatten voor in de praktijk. Daarnaast maakt het zich wegwijs in de mogelijke interventies en behandelingen die voorhanden zijn voor uw patiënten in de regio.


Deze e-learning wordt mede mogelijk gemaakt door Arnhems Fonds Achterstandswijken en kan daarom gratis worden aangeboden. Ben je benieuwd wat dit fonds voor jouw praktijk kan betekenen? Ga naar: https://www.afa-arnhem.nl
Leerdoelen
Na het doornemen van deze e-learning heeft u de volgende leerdoelen behaald:
• U weet meer over de complexiteit van obesitas
• U herkent obesitas en de belangrijkste comorbiditeiten
• U weet het belang van het bespreken van obesitas in de spreekkamer
• U weet welke tools u in de communicatie kunt inzetten om obesitas te bespreken
• U weet welk lichamelijk en aanvullend onderzoek u kunt verrichten in de huisartsenpraktijk
• U bent zich bewust van de stigmatisering van mensen met obesitas
• U kent de afspraken en verschillende behandelmogelijkheden voor obesitas in de eerste en tweede lijn
• en u kent de mogelijkheden in de regio
Programma
De gemiddelde studieduur van deze cursus is 180 minuten. Afhankelijk van uw voorkennis en leertempo kan de voor u werkelijk benodigde studieduur korter of langer zijn. De verwachte studietijd is gebaseerd op ervaringen van de testers.