Verminderde rust door nachtelijk toiletbezoek

Vier op de tien van de mannen en vrouwen tussen de 50 en 70 jaar oud merkt dat 's nachts naar het toilet gaan impact heeft op de kwaliteit van leven. Verminderde nachtrust is een van de belangrijkste oorzaken hiervan.

De onderzoekers van Motivacation stellen dat nachtplassen, nycturie, een veel voorkomend verschijnsel is in Nederland. Er werd een steekproef uitgevoerd onder 3.166 mannen en vrouwen tussen de 50 en 70 jaar oud.

Door middel van selectievragen werd bepaald dat 524 mensen tot de doelgroep van dit onderzoek behoorden: mensen die twee keer of vaker 's nachts uit bed moeten om te plassen.

Naar schatting moeten 1,7 miljoen Nederlanders met nycturie doorgaans zelfs twee keer of vaker per nacht naar het toilet. Het gaat dan voornamelijk om volwassenen ouder dan 55 jaar.

Naar de dokter

Onder de ondervraagden heeft 69 procent doorgaans twee uur of korter geslapen voordat men voor het eerst uit bed moet om te plassen, en 93 procent drie uur of korter. 37 procent van de ondervraagden met nycturie wordt vermoeid of zelfs zeer vermoeid wakker en bijna de helft van de ondervraagden heeft het gevoel dat nycturie leidt tot een lagere levenskwaliteit.

Huisarts Bert-Jan de Boer raadt iedereen die hinder ondervindt van nycturie aan om naar de dokter te gaan. "Als huisartsen kunnen wij, afhankelijk van eventuele oorzaken, samen met de patiënt naar een beleid op maat zoeken."

 

Bron: nu.nl