Wolfheze is een huisartsenpraktijk rijker

Sinds maart 2025 heeft Wolfheze een eigen huisartsenpraktijk. Drie toegewijde huisartsen, Lydia Assmann, Lisa Ong en Arjen van Erkelens, hebben de handen ineengeslagen om een huisartsenpraktijk te starten.
19 Meimei 2025

Zij vertellen hun verhaal en ervaring sinds de opening. De drie huisartsen in een vraaggesprek met Martine Bongers, praktijkconsulent van Onze Huisartsen.

Martine: Het starten van een nulpraktijk vraagt de nodige voorbereiding. Het idee om een huisartsenpraktijk in Wolfheze te starten werd 2 jaar geleden ‘geboren’. Wat gaf de doorslag om zelf een huisartsenpraktijk te starten?

Lisa: ‘Mijn collega Lydia en ik werkten allebei in Wolfheze voor de GGZ-instelling Pro Persona. Daar zorgden we voor de huisartsenzorg voor de opgenomen cliënten. Dit werk wilden we graag blijven doen. Inwoners van Wolfheze waren tot nu afhankelijk van huisartsenzorg in omliggende dorpen. Dus het was een logische stap om een huisartsenpraktijk in Wolfheze te starten, zodat we huisartsen kunnen zijn voor de cliënten van Pro Persona en voor de inwoners van het dorp. Een nieuwe huisartsenpraktijk in Wolfheze is daarom een winst voor iedereen.’

Martine: Als praktijk geef je aan dat jullie ‘klein en dichtbij’ willen zijn. Wat bedoelen jullie daarmee?

Lisa: ‘Tijdens de wekelijkse wandeltochten in de bossen van Wolfheze om elkaar beter te leren kennen, kwamen we erachter dat we complementair aan elkaar zijn op bepaalde praktische vlakken. Lydia is goed in communicatie, het bewaken van werkbalans, continuïteit van zorg en oog voor elkaar op de werkvloer en ik ben meer van het praktijkmanagement, de regelzaken en financiële zaken.
Als drietal hebben we op het niveau van visie dan weer gemeen: laagdrempelige, persoonlijke huisartsenzorg in een kleine praktijk zonder personeel. Dat kan volgens ons met een patiëntenaantal van 2.000. We staan dichtbij de patiënten en willen de patiënten graag persoonlijk benaderen.’
Arjen vult aan: ’Door zonder assistentes te werken, krijgt iedere patiënt die contact opneemt met onze praktijk, altijd een huisarts te spreken. Bovendien hecht ik veel waarde aan digitale bereikbaarheid, zodat patiënten eenvoudig en snel contact met ons kunnen opnemen voor vragen of afspraken. Dit wordt door patiënten gewaardeerd en werkt ontzettend efficiënt.’

Martine: Sinds maart van dit jaar hebben jullie de deuren van de praktijk geopend. Hoe hebben jullie de opening bekend gemaakt?

Lydia: ‘Het is een klein dorp dus het nieuws ging al gauw rond. Daarnaast zorgde de mond-tot-mondreclame voor een publicatie in het lokale nieuwsblad ‘de Wolfskreet’. En een redactioneel stuk in de Gelderlander. Dan heb je een groot bereik en werd de komst van onze praktijk ‘wereldnieuws’ in eigen dorp.
In Wolfheze zit ‘het Schild’, een verpleeghuis voor blinden en slechtzienden. Toen zij over de komst van de praktijk hoorden, hebben ze gevraagd om langs te komen tijdens een gezamenlijk koffiemoment, zodat ze ons (live) konden horen en ons vragen konden stellen. Dat was voor de mensen en voor ons ook erg waardevol. Dat sluit helemaal aan bij onze visie ‘klein en dichtbij’.

Martine: Met het opzetten van een nulpraktijk komt veel voorbereiding en regelwerk kijken. Hoe hebben jullie dat ervaren?

Arjen: ‘Het klopt, een onderneming – en ook een huisartsenpraktijk – opzetten kent veel regelwerk. Juist omdat je weet voor wie je het doet, geeft het eigenlijk uiteindelijk vooral energie. Het voelt alsof je werkt aan de tuin van je koophuis, waar je dat eerder deed in de tuin van een huurhuis. Natuurlijk loop je ook tegen ergernissen aan: partijen in de (huisartsen)zorg lijken niet samen te werken of geen rekening te houden met de processen van elkaar. Dan duurt het erg lang voordat je grip hebt op sommige zaken.
Maar uiteindelijk komt het goed: stap voor stap aan oplossingen werken en voor jezelf inzicht krijgen. Pas dan weer naar de volgende uitdaging om zaken in beweging te krijgen.’ 

Martine: Onze Huisartsen heeft als coöperatie een duidelijke ambitie: ‘Dromen over huisartsenzorg met zin’ Als jullie mogen dromen, waar staan jullie dan over 5 jaar?

Lisa: ‘Er zijn ook nieuwbouwplannen voor het terrein van Pro Persona waar we nu de praktijkruimte huren. Als het terrein zich verder gaat ontwikkelen dan hopen we in de toekomst op een mooie volwaardige eigen praktijkruimte midden in het groen van Wolfheze. Tegen die tijd gaan we ervan uit dat onze praktijk een begrip is in het dorp. Dat inwoners ons weten te vinden en dat de patiënten tevreden zijn met de persoonlijke zorg die we bieden en zich op hun gemak voelen bij ons.’

Martine: Heb je nog een advies voor huisartsen die overwegen een praktijk te starten?

Lydia: ‘Als je het bij je past: neem die sprong in het diepe en vraag hulp bij je Regionale Huisartsenorganisatie (RHO; Onze Huisartsen in de regio Arnhem e.o.). Vraag ook naar ervaringen bij collega-huisartsen die het pad van de nulpraktijk al hebben bewandeld. Het kost wat tijd en energie, maar je krijgt er veel nog veel meer energie voor terug!’  

Bekijk de website van Wolfheze