Onze Huisartsen ondersteunt huisartsen in de zorg voor patiënten met diabetes mellitus type 2.
Ruim een miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2, een chronische ziekte die kan zorgen voor een verminderde kwaliteit van leven en een hoog risico op complicaties, zoals hart- en vaatziekten.
Onze Huisartsen begeleidt praktijken bij het organiseren en bewaken van de kwaliteit van de zorg voor hun diabetespatiënten. Er wordt nauw samengewerkt met onder andere apothekers, diëtisten, podotherapeuten en specialisten uit ziekenhuis Rijnstate.
Met behulp van het zorgprogramma Diabetes van Onze Huisartsen krijgen patiënten passende zorg op de juiste plek, uitgevoerd door de huisarts met hulp van de praktijkondersteuner somatiek.
Wat houdt het zorgprogramma in?
- Begeleiding van nieuwe patiënten door de huisarts en de praktijkondersteuner.
- Regelmatige controle door de huisarts en praktijkondersteuner met aandacht voor glucosewaarden, bloeddruk, nierfunctie, cholesterolgehalte, voeten en gewicht.
- Aandacht voor de leefstijl van de patiënt, onder andere op het gebied van voeding met een eventuele verwijzing naar een diëtist.
- Hulp bij het stoppen met roken.
- Voetzorg en een eventuele verwijzing naar de podotherapeut.
Ben je als zorgverlener aangesloten bij Onze Huisartsen en wil je meer informatie over dit zorgprogramma? Kijk dan op ons intranet, HUUB.
Wat kun je als deelnemer aan het zorgprogramma Diabetes verwachten?
- Consultatie met kaderartsen via VIPLive.
- Begeleiding bij de organisatie en implementatie van het zorprogramma door een praktijkconsulent.
- Het maken en onderhouden van samenwerkingsafspraken met ketenpartners.
- Nascholingen op het gebied (van nieuwe ontwikkelingen) van zorg voor diabetespatiënten.
- Kennisdeling en samenwerkingsafspraken met regionale partners.
Initiatieven voor patiënten met diabetes
Er zijn een aantal initiatieven, methoden en programma's om patiënten met diabetes mellitus type 2 te ondersteunen.
- De Nationale Diabetes Challenge: een 20-weeks wandelprogramma voor mensen met (verhoogd risico op) diabetes, met als doel de kwaliteit van leven en gezondheid van mensen te verbeteren.
- Keer Diabetes2 Om: een leefstijlbehandeling gericht op het voorkomen of het omkeren van diabetes type 2. De groepen bestaan uit 20 tot 30 mensen diabetes type 2 die onder begeleiding van een multidisciplinair team (verpleegkundige, diëtist, coach en programmacoördinator ) aan een structurele leefstijlverbetering werken aan de hand van de pijlers voeding, beweging, slaap en ontspanning. Het 2-jarig programma bestaat uit een intensief deel van 6 maanden (4 tot 5 vaste dagen), gevolgd door een 18 maanden durend en vrijblijvend inspiratietraject.
- Herstelcirkel in de Wijk: een coöperatie van burgers met diabetes type 2 (DM2). Deelnemers werken via voeding, beweging en aandachtige ontspanning gedurende minimaal een jaar aan het blijvend keren van hun aandoening. Hoofddoel is vergroting van zelfsturing in het herstelproces en verbetering van energie en welzijn.
Wil je meer weten over deze initiatieven? Kijk dan op HUUB.

Meer weten?
Ben je als huisarts aangesloten bij Onze Huisartsen, dan vind je alle informatie, documenten en werkafspraken over zorg voor patiënten met diabetes op ons intranet, HUUB.
Vergroot je kennis
Wil je je kennis uitbreiden over diabetes en gerelateerde onderwerpen? Onze Huisartsen Academie organiseert regelmatig interessante scholingen.