Wij helpen huisartsen in het bieden van passende zorg; vanuit de praktijk zelf als dat kan, in samenwerking met partners waar nodig. Ook initiëren en onderhouden we contact met o.a. GGZ partijen, gemeentes en zorgverzekeraars. Ook denken en werken we mee in pilots, organiseren we scholing en intervisies.

Passende zorg

GGZ gaat in de eerste plaats om de kunst contact te maken en de ander bewust te maken van het feit dat er altijd weer een beweging mogelijk is. Het is altijd maatwerk.

Vaak zijn lichamelijke en psychische klachten verweven. Wanneer er psychische klachten zijn maakt de huisarts en/of de POH-GGZ en POH-Jeugd de keuze wat passende zorg is. Snelle en laagdrempelige hulp, aansluitend op waarvoor iemand gemotiveerd is en zelf stappen kan zetten, voorkomt klachttoename en helpt mensen om in balans te blijven, of hun balans te hervinden.

Als POH werken in een huisartspraktijk

Onze Huisartsen biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van de inzet van praktijkondersteuners (POH) in de huisartsenpraktijk. Elke POH-medewerker heeft een specialisme. Dat kan zijn:

  • POH-GGZ
  • POH-Jeugd
  • POH-Ouderenzorg

De POH-medewerker is in dienst van Onze Huisartsen en werkt via een dienstverleningsovereenkomst in de aangewezen huisartsenpraktijk. Wil je hier meer over weten, of over andere zaken die het werkgeverschap betreffen, bekijk dan de uitgebreide informatie op HUUB.

Nauwe samenwerking

Huisartsen en POH-GGZ werken, waar mogelijk, nauw samen met wijk- en buurtteams, psychiaters of psychologen en aanbieders van andere vormen van hulp of zorg.

Meer weten?

Ben je als huisarts aangesloten bij Onze Huisartsen, dan vind je alle informatie, documenten en werkafspraken over GGZorg en de inzet van praktijkondersteuners GGZ op ons intranet, HUUB.


Inloggen op HUUB

Vergroot je kennis

Wil je je kennis uitbreiden over de geestelijke gezondheidszorg en gerelateerde onderwerpen? Onze Huisartsen Academie organiseert regelmatig interessante scholingen.


Naar het opleidingsaanbod

 

 

Vragen?

Neem gerust contact op met onze praktijkconsulenten GGZ.


026 - 389 96 50

Werken als POH-GGZ

Preventief aanbod

In een groep vinden mensen steun. Ze leren behalve van hun eigen ervaring ook van die van groepsgenoten. 'Beter slapen', 'Minder piekeren' en 'Omgaan met borderline problematiek' zijn voorbeelden van groepsinterventies die door gemeentes worden aangeboden, in samenwerking met GGZ-partners. Herkenning vinden in een groep met lotgenoten normaliseert en is daarmee al een effectieve interventie, naast de inhoud die de groep biedt.

Traject bij de POH-GGZ

  • Intake: in het eerste gesprek bij de POH-GGZ vertellen patiënten vaak associatief. Het helpt de POH-GGZ om te luisteren met behulp van een gedachtenkader, een model. De POH-GGZ werkt vaak met het KOP-schema, of de uitvoeriger versie: de KOPLeeks. KOP staat voor Klacht Omstandigheden Persoonlijke stijl.

  • Traject: de POH-GGZ probeert samen met de patiënt te komen tot een probleemdefinitie, realistisch doel en plan hoe dit doel te bereiken. 'Begin with the end in mind' (Steven Covey) geeft duidelijkheid.

  • Afronding: het is nuttig om stil te staan bij wat de patiënt geleerd heeft. Het (laten) herhalen van geleerde lessen en strategiëen verankert deze kennis bij de patiënt. Dat helpt bij een volgende tegenslag in het leven.

e-Health en consultatie

Een POH heeft beschikking tot verschillende tools om de zorg zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoeften van de patiënt. Een POH kan er bijvoorbeeld voor kiezen vooraf een (consult-voorbereidende) vragenlijst in te zetten via e-Health. Door e-Health te combineren met reguliere zorg (blended care) kan de patiënt tussentijds zelf actief aan het werk.

Ook is het mogelijk om experts te consulteren via VIPLive. Een POH-GGZ of POH-Jeugd kan via VIPLive hulp inroepen van een GGZ-specialist, met als doel betere zorg in de huisartsenpraktijk.

Scholing en intervisie

Alle POH-GGZ of POH-Jeugd in dienst van Onze Huisartsen, kunnen deelnemen aan verschillende opleidingen en nascholingen via de Onze Huisartsen Academie. Alle POH-GGZ en POH-Jeugd in de regio, ook wanneer niet in dienst van Onze Huisartsen, kunnen deelnemen aan intervisie.

Regionale overlegtafels GGZ

Als een GGZ-verwijzing niet lukt, vanwege complexiteit of andere belemmering, biedt de Overlegtafel GGZ uitkomst. Casussen worden anoniem besproken. Een overleg duurt 30 minuten; per casus is er 5 minuten beschikbaar. De vaste deelnemers lezen de casussen vooraf en zoeken samen met de inbrenger, die altijd zelf aanwezig is, naar passende hulp en begeleiding.

Als huisarts of POH-GGZ kun je een casus aanmelden via het aanmeldformulier.

Overlegtafel GGZ Arnhem

De Overlegtafel GGZ Arnhem vindt online plaats op donderdagen van 15:30 tot 16:00 uur, behalve op de laatste donderdag van de maand. De deadline voor inbreng van casuïstiek is woensdag om 12:00 uur.

Werkwijze overlegtafel Arnhem.pdf


Aanmeldformulier overlegtafel GGZ Arnhem

Overlegtafel GGZ de Liemers

De Overlegtafel GGZ de Liemers vindt online plaats op dinsdagen van 11:00 tot 11:30 uur. De deadline voor inbreng van casuïstiek is dinsdag de week ervoor om 12:00 uur. Je kunt het aanmeldformulier sturen naar .


Aanmeldformulier overlegtafel GGZ De Liemers

Vacatures

Wil jij aan de slag als POH-GGZ of POH-Jeugd? Bekijk dan hier de actuele vacatures.