‘Je kunt je blijven ontwikkelen binnen deze functie.’

Linda Huisman is een ervaren doktersassistente en werkt nu als praktijkondersteuner bij Huisartspraktijk Gagic in Zevenaar. Al ruim twintig jaar doet ze dit werk met passie.

Voor Linda is haar beroep niet ‘gewoon werk’, maar een roeping. Het veelzijdige karakter van haar werk en de mogelijkheid om mensen te helpen, zijn de drijfveren die haar elke dag weer enthousiast maken.

Een baan vol variatie

Linda begint haar dag als doktersassistente met een korte briefing om te achterhalen wat er tijdens de avond- en nachtdienst is gebeurd. Vanaf acht uur staat de telefoon roodgloeiend met patiënten die om hulp en zorg vragen. Het kan ook voorkomen dat Linda direct een assistentie-spreekuur heeft. Hier voert ze medisch-technische handelingen uit, bijvoorbeeld bloedprikken. Als praktijkondersteuner richt Linda zich vooral op patiënten met chronische aandoeningen zoals hypertensie, diabetes, astma en COPD. Kortom, de variatie houdt haar werk boeiend en uitdagend.

Blijven groeien

Wat Linda het meest waardevol vindt, is de mogelijkheid om binnen dit vak te blijven groeien. Als doktersassistente zijn er kansen om door te groeien tot spreekuur-ondersteunend huisarts (SOH) of praktijkondersteuner (POH). Deze groei leidt tot meer verantwoordelijkheden en tot een betere band met patiënten. Door patiënten steeds beter te leren kennen, kan Linda een band opbouwen. Haar keuze om zich te ontwikkelen tot POH heeft haar in staat gesteld om zich te concentreren op een kleinere groep patiënten met chronische aandoeningen, waarbij ze de tijd kan nemen om leefstijlveranderingen te bespreken.

Emotionele veerkracht

In dit veeleisende werk is het essentieel om een gezonde emotionele balans te behouden. Linda benadrukt het belang van teamwork en onderlinge ondersteuning. Haar goede band met collega's stelt haar in staat om ervaringen te delen en elkaar te steunen. Bovendien hecht ze veel waarde aan ontspanning en beweging: ‘Wij doen  huisbezoeken zoveel mogelijk op de fiets of maken een lunchwandeling. Als team hebben wij een mindfulness cursus gevolgd, verschillende oefeningen passen mijn collega’s en ik nog steeds toe ook tijdens het werk.’

Dankbaarheid en samenwerking

De mooiste momenten in de spoedzorg en huisartsenzorg zijn volgens Linda de kleine gebaren van dankbaarheid. Soms een eenvoudig bedankje en soms wat lekkers voor bij de koffie. Er is nog iets waar Linda dankbaar voor is: haar team. Onlangs organiseerde Linda en haar team een PIM-week (Positieve Intercollegiale Melding), waarin ze bewust de focus verlegden van wat er misgaat naar wat er goed gaat. Deze ervaring heeft de teamdynamiek versterkt en stelt het team in staat om met nog meer positiviteit en betrokkenheid in contact te zijn met patiënten.

Ook een baan als doktersassistente?

We maken graag kennis met je. 

Lees de vacature

Lees ook

Het verhaal van Lieke         De ervaring van Lisa